Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes comença les obres per reforçar la seguretat al promontori de Sa Palomera


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 08/16/2018 12:10:01 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Obres TransitBlanes comença les obres per reforçar la seguretat al promontori de Sa Palomera

S’instal·larà un nou tram de barana i es modificarà l’actual ja existent perquè encara sigui més segura, amb un cost total de 19.500 € que assumirà inicialment l’Ajuntament de Blanes

A primera hora del matí d’avui dijous 16 d’agost han començat les obres per reforçar la seguretat al capdamunt de la Roca de Sa Palomera, que continua tancada al públic des de principis d’aquest mes d’agost. A finals de la setmana passada es va fer l’adjudicació dels treballs, després que a la darrera Junta de Govern celebrada el dos d’agost ja s’havia aprovat que s’iniciés tot el procés administratiu necessari per urgència.


Les obres han comptat amb la concurrència de quatre empreses especialitzades, d’entre les quals s’ha escollit finalment la serralleria Germans Escoriza. S’ha fet principalment per dues raons: l’oferta econòmica presentada i, sobretot, la immediatesa amb què s’especificava que podien començar els treballs un cop se’ls hi adjudiqués. Sumats els imports de les dues parts, el total proposat per Germans Escoriza ha estat la més econòmica, i a més a més en la seva oferta s’indicava que es podrien iniciar l’endemà de la seva adjudicació.

Instal·lació d’un nou tram de barana i modificació de l’existent

Els treballs consistiran d’una banda en instal·lar un nou tram de barana de seguretat de 12 metres de llargària al voltant del promontori del capdamunt de tot, on hi ha el màstil amb la bandera. D’altra banda, es modificarà l’actual barana de 125 metres de longitud, per dotar-la de més seguretat, amb la instal·lació de barrots verticals que dificulten sortir dels passos marcats.


Promontori on s'instal·larà el nou tram de barana,
a continuació de la ja existent
El nou tram de barana s’unirà en els seus dos extrems amb la ja existent, i el seu objectiu és protegir l’accés al pal que hi ha al capdamunt de la roca. D’aquesta manera, s’adaptarà en forma al relleu del promontori per evitar que quedin espais per la part inferior i no es pugui passar. L’alçada total de la barana és de 1’10 metres, depenent de les zones segons el relleu.

Obres amb un cost total de prop de 19.500 €

El cost total de les obres és 19.471’32 €, que inclouen la nova barana (4.634 €), així com la modificació de la ja existent (14.837’02 €), i compten amb un termini d’execució d’una setmana pel que fa al primer element, i de tres setmanes per al segon. L’Ajuntament de Blanes es farà càrrec del cost de les obres inicialment, per agilitzar al màxim el seu tràmit.


L’objectiu és que sigui el Servei de Costes del Ministeri qui es faci càrrec finalment d’aquestes treballs, ja que la Roca de Sa Palomera està inclosa dins la zona de domini públic marítim-terrestre, una competència exclusiva de l’estat espanyol i no pas de l’administració local. De fet, perquè es puguin dur a terme les obres que han començat avui, l’Ajuntament de Blanes ha hagut de demanar el corresponent permís al ministeri.

Accident mortal al cim de Sa Palomera

L’actual barana existent la va instal·lar l’estiu de l’any 2005 el Servei de Costes del Ministeri, que va sanejar i estabilitzar el talús de la roca mitjançant ancoratges després d’una esllavissada, i va canviar la barana que hi havia. Aquest element instal·lat fa 13 anys no tenia un desenvolupament tancat en la part més alta del promontori, al voltant del pal, ja que la mateixa orografia de la roca feia de límit a la zona accessible als vianants com fins ara.

El passat 27 de juliol una persona va perdre la vida en precipitar-se des del capdamunt de Sa Palomera, una zona en principi inaccessible, situada a uns 12 metres d’alçada. Va ser a causa d’un accident fortuït produït, pel que sembla, per una malaurada combinació de distracció i negligència, ja que la persona accidentada va sortir de l’àrea abalisada. El promontori ja compta amb les adequades mesures de seguretat i compleix del tot la normativa, ja que es tracta d’un paratge natural.


L’accident mortal, el primer que s’ha produït en aquest indret, ha provocat que s’hagi replantejat tant la col·locació com la tipologia de la barana de Sa Palomera per tal d’incrementar la seguretat en una zona que, encara que és un espai natural, és molt transitada tant per blanencs com per un gran nombre de visitants. Tanmateix, l’Ajuntament de Blanes va decidir uns dies més tard tancar l’accés al conjunt rocós fins que no s’haguessin conclòs els treballs per millorar la seguretat.

Al detectar-se que, malgrat les tanques que barraven el pas, continuava havent-hi persones que accedien al cim de Sa Palomera, la Policia Local de Blanes ha incrementat el patrullatge en aquesta zona. També hi ha destinat un agent policial apostat durant unes hores al dia per indicar la prohibició d’accedir-hi. Per la seva banda, Protecció Civil ha elaborat uns nous rètols de seguretat advertint que no es pot transitar per fora de la zona de pas de seguretat protegida amb baranes.


Per tant, s’ha d’anar-hi i moure-s’hi amb prudència, aplicant les mesures que el sentit comú ja encomana que s’han de seguir quan s’accedeix a aquest tipus d’espais. Mesures com per exemple tenir precaució si es fan selfies, dur els menors agafats de la mà, portar un tipus de calçat adequat –per exemple: no du talons-, i tenir en compte els llocs on les persones es poden moure amb seguretat, ja que tot el promontori és una roca d’arestes punxegudes.



Data de realització: 08/16/2018 | Data de la darrera actualització: 08/16/2018


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300