Noticia publicada a la web el 02/07/2025 07:18:50 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
Blanes posa en marxa una Aula d’Extensió Universitària per a la Gent Gran vinculada a la UdG, la primera fora de Girona
Entre les activitats del primer semestre destaquen dues xerrades amb l’investigador Salvador Macip i l’escriptor Màrius Serra. La presentació la van encapçalar ahir l’alcalde, Jordi Hernández, i el rector de la UdG, Quim Salvi
El Teatre de Blanes va acollir la tarda-vespre d’aquest passat dijous la presentació d’una experiència singular, la primera que es fa fora de l’àmbit de la ciutat de Girona. Es tracta de l’Aula d’Extensió Universitària per a la Gent Gran (AEU) de la UdG, impulsada per un grup de blanencs i blanenques amb inquietuds formatives i culturals que, de ben segur, ben aviat traspassaran fronteres. Una prova d’això és que ahir el recinte teatral es va omplir de gom a gom, sense deixar ni una sola butaca buida, i fins i tot va haver-hi força persones que no van poder entrar al haver superat l’aforament.
Teatre de Blanes, dijous al vespre: Presentació Aula d'Extensió Universitària Blanes L’acte el van encapçalar l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández; el rector de la Universitat de Girona, Quim Salvi; i el president de l’AEU, Miquel Buixeda. També van assistir la directora territorial del Departament de Cultura a Girona, Isabel Bernal; la presidenta del Consell Social de la UdG, Assumpció Vila; i la vice-rectora de Territori i Compromís Social de la UdG, Sílvia Llach. D’igual manera, es va comptar amb la presència de la resta de membres de la junta de l’aula: Carles Romaní, Maria Àngela Sagrera, Fernando Gómez, Pere Reixach, David López, Roser Serramitjana, Maria del Vilar González, Maria Glòria Sánchez, Josep Muñoz, Maria Àngels Merino, Enrique Gómez i Josep Torres.
Jordi Hernández, alcalde de Blanes L’alcalde de Blanes va encoratjar els impulsors del projecte a seguir endavant, felicitant-los per aquesta iniciativa, enriquidora des de tots els punts de vista: “Per començar, perquè enceteu un projecte innovador, la primera Aula d’Extensió Universitària que s’obre fora de la ciutat de Girona. Això contribueix a que Blanes, que ja és un referent en diversos àmbits, també ho sigui a partir d’ara, tant pels blanencs i blanenques, com per a totes aquelles persones de la nostra àrea d’influència que es podran beneficiar de les activitats que organitzeu”.
Conferències Inaugurals amb Salvador Macip, Màrius Serra, Marta Giralt i Maria Nicolau
L’objectiu de l’Aula d’Extensió Universitària per a majors de 55 anys –tot i que està oberta a que hi participi gent de totes les edats- és oferir un espai d’aprenentatge, debat i creixement cultural tant pels blanencs i blanenques com per a la ciutadania de poblacions de la seva àrea d’influència. Per això, s’encarregaran d’oferir una programació rica i variada de conferències, sortides culturals i activitats pensades per enriquir el bagatge cultural i connectar amb persones amb qui compartir interessos similars.
Miquel Buixeda, president de l'AEU Blanes Una prova de l’empenta i les ganes de treballar que mou als membres de l’AEU són les conferències inaugurals que ja han organitzat perquè tinguin lloc al llarg d’aquest primer semestre. Aniran a càrrec de destacats ponents i experts en diverses matèries. El cicle s’encetarà d’aquí a tres setmanes, el 25 de febrer, amb la conferència ‘Es pot frenar l’envelliment ?’ que pronunciarà el Doctor en Fisiologia i Fisiopatologia Humana a la Universitat de Barcelona, Salvador Macip.
Quim Salvi, rector de la Universitat de Girona Conegut també en la seva faceta com escriptor, Macip ha treballat nou anys a l’Hospital Mount Sinai de Nova York fent recerca oncològica i sobre l’envelliment cel·lular. Des del 2008 continua aquestes investigacions al Mechanisms of Cancer and Ageing Lab, que dirigeix a la Universitat de Leicester (Regne Unit), on és catedràtic de medicina molecular al Departament de Biologia Molecular i Cel·lular.
L’11 de març la doctora Marta Giralt i Oms respondrà a la pregunta ‘Segur que el nostre greix corporal és un problema?’. La ponent és catedràtica i directora del departament de Bioquímica i Biomedicina Molecular de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, i també és codirectora del grup de recerca ‘Metabolisme molecular i patologies associades’ de l’Institut de Biomedicina de la Universitat de Barcelona.
Signatura de l'acord entre l'AEU Blanes i l'Universitat de Girona:
Jordi Hernández, Quim Salvi i Miquel Buixeda Una setmana més tard, l’1 d’aril, la cuinera i escriptora d’ofici i per vocació Maria Nicolau defensarà la següent tesi: ‘La cuina no existeix, la fem nosaltres’. És l’autora de dos fenòmens tant culinaris com literaris: ‘Cuina! o barbàrie’ (2022), on afirma que la cuina és un exercici de llibertat, i ‘Cremo!’ (2024). És col·laboradora habitual d’’El Matí de Catalunya Ràdio’, ‘Tot es mou’ a TV3, i columnista del diari El País. Ha estrenat ‘Cuina salvatge’ a la plataforma 3Cat, on ensenya a preparar els bàsics de la cuina catalana amb un ritme més proper a Tik Tok que no pas a un programa de televisió convencional.

Per últim, el 6 de maig serà el torn de l’escriptor Màrius Serra, que explicarà ‘Qué puc fer perquè els meus nets llegeixin?’. Llicenciat en Filologia Anglesa i membre de la Secció Filològica de l’IEC, la seva obra literària ha estat guardonada amb premis com el Ciutat de Barcelona, Serra d’Or, Lletra d’Or, Ramon Llull o Sant Jordi, i ha estat traduïda a 8 llengües. Des de farà aviat 35 anys és columnista i responsable dels mots encreuats en català de La Vanguardia i des del 2006 fa la secció ‘L’enigmàrius’ a ‘El Matí de Catalunya Ràdio’.
Aquestes quatre conferències començaran a 2/4 de 7 de la tarda, i s’acolliran a l’Auditori del Centre Catòlic de Blanes. Seran de lliure accés i gratuïtes amb l’objectiu de donar a conèixer el projecte als futurs alumnes que, a partir del curs 2025-2026 hauran d’inscriure’s a l’Aula i abonar una quota anual de 40€.
Intervenció final de Núria Grima La presentació d’ahir es va tancar amb la interpretació de tres temes musicals a càrrec de Núria Grima, fent gala del seu virtuosisme amb el violí. D’altra banda, val a dir que l’acte va comptar amb la participació de Susanna Sola, qui va actuar com a mestressa de cerimònies. Més Informació Aula d’Extensió Universitària per a la Gent Gran: https://www.aulablanes.cat/