Noticia publicada a la web el 02/08/2025 08:10:43 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
Presentat el número 27 de la Revista ‘Blanda’ e l’Arxiu Municipal, l’altaveu de la memòria de la gent de Blanes
La fàbrica de carbòniques que va introduir la Coca-Cola; ‘De la SAFA a Guinea Equatorial’; ‘Blanes, Plató de Cinema’ o el ‘Nen d’Es Convent’ són alguns dels seus articles presentats ahir a una Sala de Plens que es va omplir de gom a gom
Sortosament, ja ha esdevingut un clàssic que es repeteix any rere any. La Sala de Plens Maria Dolors Oms de l’Ajuntament de Blanes va omplir-se la tarda-vespre d’ahir divendres de gom a gom –una afluència que ja és marca de la casa- per assistir a un esdeveniment que des de fa més d’un quart de segle té un espai és molt esperat pels blanencs i blanenques en general, i pels amants de la història local en especial.
En cada presentació d'un nou número de la revista 'Blanda' la Sala de Plens Maria Dolors Oms
s'omple de gom a gom per conèixer de primera mà les novetats Es tracta de la presentació de la revista ‘Blanda’, que edita amb caràcter anual el Departament d’Arxiu i Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Blanes, i que en aquesta ocasió ja ha arribat a la seva 27a edició. Ningú no es vol perdre una publicació que compta amb un gran nombre d’adeptes. La principal raó és que cada nou número dóna a conèixer aspectes inèdits de la història blanenca, o bé nous detalls que la majoria de convilatans i convilatanes no coneixen.
Imatge de dalt: l'alcalde i la regidora de l'Arxiu acompanyats dels tècnics
del servei i dels autors i autores dels articles de la revista; i en la
imatge de dalt, amb els regidors i regidores assistents L’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, i la regidora de l’Arxiu Municipal i Patrimoni Històric de l’Ajuntament, Mònica Rabassa, van encapçalar l’acte on l’arxiver i director del servei, Toni Reyes, va actuar com a mestre de cerimònies. Per la seva banda el tècnic de l’Arxiu, Aitor Roger, va donar el necessari suport logístic perquè a mesura que s’anava coneixent el contingut de la revista, s’acompanyessin les explicacions amb fotografies projectades.
Parlaments de la regidora de l'Arxiu i Patrimoni Històric, Mònica Rabassa,
i de l'alcalde de Blanes, Jordi Hernández La Revista Blanda: l’altaveu de la memòria de la gent de Blanes
Després de les paraules de benvinguda, ja es va entrar en matèria. Els autors i autores de les diverses recerques, biografies i articles de contingut, van anar desvetllant el més interessant dels respectius treballs, que abasten diversos períodes de la història blanenca. Si parlem d’història recent, sense cap mena de dubte, un dels passatges de la història de Blanes més apassionants, i que a més a més segueix de plena actualitat, és la petjada que des de ja fa més de 100 anys ha deixat en aquest municipi l’antiga empresa SAFA. L’any passat la Revista Blanda ja va parlar sobre el patrimoni industrial que significa, i en aquesta nova edició s’hi apropa des d’una altra vessant més personal.
Helena Torrent a Guinea Equatorial, la protagonista de l'article
'De la SAFA a Guinea Editorial'
Fotografia del Fons Documental de l'Arxiu Municipal de Blanes Es tracta del repàs que fa a la seva trajectòria vital d’Elena Torrent, autora de l’article ‘De la SAFA a Guinea Equatorial’, viscut en primera persona per aquesta intrèpida blanenca. El cas d’ella és especialment interessant perquè va néixer a la mateixa factoria, ja que la seva família hi treballava i vivia a les cases del Racó Blau. Aquí va néixer, va créixer i va treballar-hi abans que la vida la dur força més lluny de Catalunya, a terres africanes.
Article 'Les Carbónicas Rigau'
Fotografia del Fons Documental de l'Arxiu Municipal de Blanes Precisament cal dir que en aquesta ocasió l’edició número 27 de la Revista Blanda dedica la seva portada a l’antiga factoria amb una imatge actual d’un dels racons potser més desconeguts, on hi ha les antigues vies de tren. A la secció de Recerques Joan Salvador Gelabert Rigau presenta l’article que titula ‘Les Carbónicas Rigau’ de Blanes on, entre altres curiositats, es descobreix que la fàbrica familiar va ser la primera on es va beure un producte actualment tan popular com és la Coca-Cola.
Il·lustracions dels articles 'De la Botica a la farmàcia' i 'El llenç trobat del pintor Ricard Ferrer'
Fotografies del Fons Documental de l'Arxiu Municipal de Blanes Guillem Martos Oms presenta ‘De la botica a la farmàcia’, uns apunts sobre la història i les persones que exerciren la Farmàcia entre el segle XV i primera meitat del XX, a Blanes. El periodista Jordi Pacheco dona a conèixer la curiosa història de ‘El llenç retrobat del pintor Ricard Ferrer’, l’artista blanenc de brillant trajectòria que, entre d’altres llegats, va fer els frescos que decoren el sostre del Centre Cultural Els Padrets, que s’està transformant en l’actualitat en el ‘Centre d’Interpretació de la Blanda Romana’.
Blanes, plató de cinema, Vides Centenàries i altres interessants continguts
Per la seva banda, el cap i el tècnic de l’Arxiu, Toni Reyes i Aitor Roger respectivament, descobreixen al seu article ‘Blanes, plató de cinema’ una interessant informació fruit de la recerca feta amb motiu de l’exposició organitzada per l’Arxiu Municipal pel ‘I Blanes Costa Brava International Film Festival l’any 2024.
Il·lustracions dels articles 'Blanes, Plató de Cinema' i 'Es noi del Convent'
Fotografies del Fons Documental de l'Arxiu Municipal de Blanes També és especialment interessant la recerca de Maria Àngela Sagrera titulada ‘Es noi del Convent’, on ens apropa a la història d’aquest altre icònic indret que forma part de l’Sky Line blanenc, a través de la història familiar d’en Quim Gallart, fill i nét dels antics masovers. L’apartat de recerques el tanca l’article de Pep Vila, que ens detalla quins van ser alguns dels captius blanencs segrestats per la pirateria nord-africana a cavall dels segles XVV i XVIII.
Il·lustracions dels articles 'Captius Blanencs segrestats per la pirateria nord-africana'
i 'En Xiccu de Blanes'
Fotografies del Fons Documental de l'Arxiu Municipal de Blanes A la secció dedicada a les Biografies n’hi ha tres molt enriquidores. Ramir Lacasa ens descobreix la vida de Francesc Pla Auger, ‘En Xicu de Blanes’, establert i molt estimat a Llafranc. Des de Múnic, en Ramon Olivella Jr. ens explica la vida de son pare amb l’article ‘Ramon Olivella Pascual: una vida plena d’art’. I, per últim, el tècnic de l’Arxiu Aitor Roger dóna a conèixer el testimoni de vida de persones centenàries de Blanes en ocasió d’una trobada molt especial que es fa fer al 2024.
Il·lustracions dels articles 'Ramon Olivella Pascual' i
'Històries de vida. Persones centenàries de Blanes'
Fotografia del Fons Documental de l'Arxiu Municipal de Blanes A la part final de Blanda hi ha dues pinzellades respecte sengles interessants reculls d’imatges que formen part de dos nous fons ingressats a l’Arxiu. Són el testimoniatge del flux constant de donacions que es fan periòdicament. D’una banda, es parla del material del fotògraf del carrer S’Auguer Jordi Miró Argelagada (Foto Midas), i de l’altra es tracta del treball de Joan Puig Rabassa, en Joan de l’Activa, actiu soci de l’Agrupació Fotogràfica Blanenca.
Ja per tancar, com de costum, al número 27 de la Revista Blanda hi ha un apartat amb les donacions de material. En una altra secció es donen a conèixer les notícies i els breus que resumeixen les principals activitats de difusió cultural i conservació del patrimoni històric que ha realitzat el servei durant el darrer any, així com la bibliografia blanenca més recent, amb una fitxa que enumera les publicacions blanenques que s’han fet durant els últims dotze mesos.