Noticia publicada a la web el 06/08/2022 08:33:10 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
L’alcalde de Blanes i la regidora d’Acció Social es poden en la pell d’una persona invident amb motiu de la ‘Setmana de la ONCE’
Àngel Canosa i Marian Anguita van trobar-se a la seu de la ONCE a Blanes per conèixer els serveis de l’entitat, i després se’ls va proposar fer una activitat amb els ulls tapats
Aquest passat dimarts, coincidint amb les activitats que s’estan organitzant arreu de l’estat espanyol amb motiu de la ‘Setmana de la ONCE’, l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, acompanyat de la regidora d’Acció Social, Marian Anguita, van participar en una activitat molt especial. La trobada va tenir lloc a l’Agència de la ONCE de Blanes ahir al migdia.
D'esquerra a Dreta; la tècnica-guia d'ONCE, Glòria; Marian Anguita,
Àngel Canosa, Antoni González i Adrià Vila Els van rebre el Conseller Territorial de la ONCE a Catalunya, Adrià Vila, acompanyat del director de l’agència de l’entitat Blanes, Antoni González. La jornada va tenir dues parts ben diferenciades. Primer els dos representants de la ONCE van explicar els serveis que s’ofereixen, ja que un dels objectius de la ‘Setmana de la ONCE’ és justament aquest.
Donar a conèixer el treball que fa l’entitat, visibilitzar les capacitats de les afiliades i afiliats. El grup social és un conjunt d’entitats i societats encapçalades per l’ONCE, la Fundació ONCE per a la Cooperació i Inclusió Social de Persones amb Discapacitat, i el Grup d’Empreses Socials, Ilunion. Actualment ONCE és el referent mundial de la inclusió i autonomia global de les persones cegues o amb discapacitat visual greu.
Es finança amb un model de gestió de venda de productes de loteria responsable, segura i solidària, sota control públic, i amb la reinversió íntegra de totes els seus ingressos en l’entorn social. La Fundació ONCE és l’instrument creat per l’Organització l’any 1988 per estendre la solidaritat del model social de l’ONCE a la resta de les persones amb discapacitats i fomentar-ne així la inclusió.
Per últim, Ilunion és la marca de les iniciatives empresarials d’ONCE i Fundació ONCE unides per convertir-se en líder de l’economia social. Es diversifica en sis àrees: serveis, hotelera i hospitalària, consultoria, sociosanitària, comercialització i economia circular. Té com a finalitat la sostenibilitat i l’ocupació de persones amb discapacitat.
Àngel Canosa i Marian Anguita es posen en la pell d’una persona invident
La segona part de la trobada va ser eminentment pràctica, i tant l’alcalde com la regidora van acceptar el repte que Adrià Vila i Antoni González els van plantejar. Es tractava de posar-se en la pell d’una persona amb discapacitat visual tot practicant una activitat. Àngel Canosa i Marian Anguita es van posar un antifaç damunt dels ulls per no veure res i després, ajudats per la Glòria -assistent i tècnica-guia-, van haver de menjar l’aperitiu amb què els van obsequiar sense que caigués res fora del plat o fora del got de la beguda que tenien.
L’experiència no tan sols ajudava a viure en viu i en directe les sensacions que experimenta una persona invident. També contribueix a aprendre com cal comportar-se, com se les pot ajudar en cas que coincidim amb alguna d’elles i vulguem donar-los un cop de mà. El què aparentment semblava senzill –un plat amb talls de fuet, croquetes, olives, patates fregides i torrades per untar amb paté- esdevenia certament dificultós sense tenir la certesa d’on estava cada cosa.
Mentre va durar l’experiència, la Glòria també els va mostrar algunes ajudes amb què es compta avui dia. D’una banda un aparell que es col·loca als gots que avisa amb una alarma quan el líquid arriba a una certa alçada, i de l’altra un bolígraf que dispara un missatge de veu prèviament enregistrat al apuntar una etiqueta enganxada, per exemple, en una llauna de refresc, per identificar quin tipus de líquid conté, així com la informació que es vulgui.
Aquestes etiquetes també es poden enganxar en d’altres materials i productes, com per exemple la roba, per saber si és d’un determinat color o tot allò que es consideri interessant poder saber. Al terme de l’experiència tant l’alcalde com la regidora d’Acció Social van coincidir en què havia resultat molt interessant, però també angoixant a la vegada, agraint la idea d’haver-los fet participar en la mateixa.
Els consells que els va donar la Glòria són una part del què s’explica als nous afiliats i afiliades quan se’ls va el servei d’acollida, quan s’han de començar a acostumar a fer totes les activitats ajudant-se d’altres sentits que no siguin la vista. Per això, petits trucs com acostumar-se a menjar ajudats per un tros de pa, o bé abans de res tocar el què es té al davant amb cura per situar on són les coses, són fonamentals per seguir desenvolupant-se sense entrebancs.